Skip to content

Verzinmodellen

by op 09/05/2012

Geen verdienmodel, maar een verzinmodel. Organisaties krijgen steeds meer te maken met legitimatievragen: hoe legitimeren zij hun positie in de maatschappij? Hoe voegen ze iets toe aan het leven van de consument? Van de maatschappij, van nu en van latere generaties? Hoe houden ze rekening met het milieu? Enzovoort. Een verzinmodel is een ‘document’ waarin expliciet staat geformuleerd waar het bedrijf voor staat. Wat zij zinvol vindt om te doen en te laten. Vanuit dit model kan een organisatie bestuurd worden (of van onder op vorm krijgen). Zo kan recruitment plaatsvinden op basis van matching of purpose. Daarbij worden mensen aangenomen die, bijvoorbeeld in hun LinkedInprofiel, aangegeven hebben compatibel te zijn met de visie van de organisatie.

Het is mijn voorspelling dat verdienmodellen uiteindelijk zullen verdwijnen en dat verzinmodellen zullen domineren. In die maatschappij draait het niet langer om de vraag “hoeveel kan ik ermee verdienen”, maar om de vraag “hoeveel zin geeft het mij en anderen als ik dit doe?”. Merk op dat dit niet een slap aftreksel van maatschappelijk verantwoord ondernemen is. MVO is meer een instrument waarmee een organisatie netjes in de pas kan lopen. Bij verzinmodellen hoeft het niet zo te zijn dat iedereen het een goed model vindt. Het gaat om de betrokkenen in de eigen keten. Vergelijk het met politieke partijen. De één is bijvoorbeeld voor milieu, de ander geeft liever één groot feest waarna de laatste het licht uit doet.

Verzinmodellen helpt organisaties om die zin expliciet te maken en te vertalen naar concrete acties in productie, dienstverlening, pr, reclame en personeelsbeleid.

Advertenties

From → Ideeën

One Comment
  1. Verzinmodel, goed idee, goed initiatief, ben het er helemaal mee eens. Wat heb je ja aan geld als je niet de tijd neemt om ervan te genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: